[...] białko w formie odżywki jest lekkostrawne, żołądek szybko sobie z nim radzi i nie stanowi to wyzwania dla naszego układu pokarmowego. Czy białko może powodować alergie? O ile białko samo w sobie alergenem nie jest, o tyle niektóre osoby mające problem z poszczególnymi frakcjami białka mogą odczuwać pewne dyskomforty po jego wypiciu. Np. osoby [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in [...]
[...] materii należy jeszcze poczekać. Referencje: Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 Daphna Weissglas-Volkov and Päivi Pajukanta1 “Genetic causes of high and low serum HDL-cholesterol” [...]
[...] of energy expenditure, net carbohydrate utilization, and net fat oxidation and synthesis by indirect calorimetry: evaluation of errors with special reference to the detailed composition of fuels. The American journal of clinical nutrition. 1988;47:608–628. Kevin D. Hall “What is the Required Energy Deficit per unit Weight Loss?” [...]
[...] (oczywiście, w granicach rozsądku, po przekroczeniu pewnego progu następuje spadek siły, mocy, zaburzenie regeneracji oraz chęci do prowadzenia aktywności fizycznej). To, ile w końcu mogę trenować? Yates dobitnie skwitował: „Możesz się przetrenować, szczególnie pod względem intensywności, szczególnie gdy stosujesz restrykcje kaloryczne (w [...]
[...] jazdy na rowerze itd. Białka serwatkowe, zielona herbata, kofeina i inne składniki mogą mieć wyraźny wpływ na metabolizm spoczynkowy i pozbywanie się tkanki tłuszczowej, o ile zmienisz podstawowe środowisko, w którym funkcjonujesz. „Spalacz” przynosi efekty nawet bez zmiany diety, ale będą one wielokrotnie silniejsze, gdy zaczniesz się odżywiać [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
[...] of Dietary Resistant Starch on the Human Gut Microbiome, Metaproteome, and Metabolome” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646248/ https://cbimo.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/cbimo/grafika/skrobia.pdf https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/starch-that-burns-body-fat Heijnen ML, Deurenberg P, et al. Replacement of digestible by [...]
[...] właściwości. Co z anabolicznymi dodatkami? Często w odżywkach białkowych spotykamy dodatek tauryny lub też kreatyny, który zdaniem producenta ma podnieść wartość produktu. O ile wyszczególnienie tych związków jako dodatek, który nie jest wliczony w cały bilans azotowy odżywki białkowej, może mieć znamiona strategii pozytywnej, o tyle niepodanie [...]
Wykorzystanie produktów węglowodanowo-białkowych jest dość powszechną strategią wsparcia diety. Jest to opcja, która pozwala nam dość łatwo dostarczyć wysokiej ilości kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. [...]
[...] Maria Moreno i in. How the thyroid controls metabolism in the rat: different roles for triiodothyronine and diiodothyronines https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1469-7793.1997.529bb.x#t1 Arturo Sánchez López de Nava; Avais Raja. Physiology, Metabolism https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/ E A [...]
[...] Paul Rozin, Julia M. Hormes, Myles S. Faith, and Brian Wansink „Is Meat Male? A Quantitative Multimethod Framework to Establish Metaphoric” https://foodethics.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/p_foodethik/Rozin__P._2012._A_Quantitative_Multimethod_Framework_to_Establish_Metaphoric_Relationships_Is_Meat_Male.pdf Couwenbergs CJ1. „Acute effects [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
[...] Kose E1, Guzel O2, Demir K3, Arslan N4. “Changes of thyroid hormonal status in patients receiving ketogenic diet due to intractable epilepsy”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076316 Cai QY, Zhou ZJ I wsp. “Safety and tolerability of the ketogenic diet used for the treatment of refractory childhood [...]
[...] wielokrotnie przekracza możliwość zrozumienia go przez przeciętnego bywalca siłowni. W najprostszych słowach można powiedzieć, że i tak nie ma dla ciebie znaczenia czy i ile utylizujesz „tłuszczu” w czasie pracy aerobowej – bo organizm jest „zasilany” z wielu źródeł energii. Na domiar złego – bardzo wiele ze „spalanego” tłuszczu pochodzi z [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]